fbpx

Nordic Takvård tvättade och målade Jouko Syväojas och hans frus ursprungliga betongpannor under våren 2016. Taket behandlades också med ett behandlingsmedel mot mossa. Nu har taket fått en utökad livslängd och ser helt nytt ut.

Jouko Syväojas och hans frus villa med ursprungliga betongpannor på taket är byggt 1991. De hade funderat på att göra en större underhåll av taket.

– Det finns mycket löv- och barrträd i området och därför börjar det lätt växa mossa på takpannorna. Vi hade tvättat taket själv några gånger före Nordic Takvård rengjorde och målade det. Jag vet nu i efterhand att tak inte ska tvättas utan att ytan skyddas, säger Jouko.

Hem och företag under samma tak

Jouko Syväoja har en lång historik i byggbranschen – han har arbetat som byggnadsingenjör i 35 år, varav 25 år som entreprenör. För tillfället är han officiellt pensionerad, men fortsätter att arbeta i samma takt som tidigare.

– Jag har arbetat som byggnadskonsult, varuinspektör för handelskammaren, produktchef och så vidare. Jag har inte bara arbetat själv, utan också följt upp andra i deras arbeten. Jag har varit med och byggt ett par hundra villor till kunder, summerar Jouko.

Parets egna 200 kvadratmeter stora villa är till största del Joukos hantverk. I huset finns också både Joukos och hans frus företagsutrymmen. Jouko har sitt kontor i ena änden av huset, medan hans frus frisörsalong är i en utbyggnad på andra sidan.

– Huset var redan från början planerat så att vi kunde arbeta hemifrån. Innan vi byggde det, hade vi båda arbetat såpass länge att det redan fanns en kundkrets, säger Jouko.

Ett utfört arbete sålde sig själv

Paret har tagit väl hand om sitt hus för att behålla dess ursprungliga skick och värde så länge som möjligt. 

Under sommaren 2015 följde Jouko medan Nordic Takvård arbetade på ett tak i närheten.

– Även vi hade funderat på att göra ett större underhåll av vårt tak. Jag följde Nordic Takvård medan de arbetade här på samma gata och fick kontaktinformation till deras säljare. Under våren kontaktade jag dem. Säljaren kom hit och gjorde ett erbjudande som jag accepterade. Ett utfört arbete sålde alltså sig själv, ler Jouko.

”Verksamheten var öppen och ärlig, som den borde vara idag”

De ursprungliga takpannorna var i gott skick men deras färg hade bleknat. Det fanns ingen orsak för takbyte eller större takrenovering, så dom bestämde sig för att taket skulle tvättas och förseglas med ny färg.

– Det här var ekologiskt sett en bra lösning, då takpannor i gott skick inte bör köras iväg till soptippen. Nuförtiden händer det alltför ofta. Jag antar att det är en del av dagens engångskultur, suckar Jouko.

Taktvätten och målningen tog totalt tre dagar. Först tvättades taket med högtryck, sedan kembehandlades den mot påväxt och till sist förseglades taket i två skikt med ny färg.

– Allt som var lovat, blev också gjort. De var duktiga unga män. Vi blev under arbetets gång väl informerade av hur projektet fortlöper. Vi gick igenom allt i förväg så att vi hade klart för oss exakt vad som utlovades. Och de förklarade tydligt hur arbetet skulle genomföras. Verksamheten var öppen och ärlig, som den borde vara idag. Arbetet utfördes ordentligt, tackar Jouko. 

– Omgivningen var också bra skyddad. Fruns blommor klarade sej oskadda. För många är det väldigt viktigt att blomrabatterna inte skadas under underhållsarbetet. Ingenting blev nedsmutsat.

”Taket är nu som nytt!

Det tvättade och förseglade taket ser ut som nytt, och är jämförbar med husets fasad som målades föregående år. Tack vare underhållsarbetet förlängdes takets livslängd och husets värde ökade. Jouko betonar att regelbunden och systematiskt underhållsarbete är ytterst viktig för varje husägare.

– Taket är nu som nytt! Många grannar har också gett komplimanger om ett väldigt fint, nytt tak, skrattar Jouko.

– Kostnaderna för den här typen av underhållsarbete är de som husägarna borde investera i regelbundet. Taket är en fasad på huset, men det glöms ofta. Om man glömmer underhålla taket leder det ofta till större problem. Man borde förutse dessa skador, såsom fukt och mögelskador. Husets värde faller också om man inte tar hand om det, betonar Jouko.

Fyra säsonger kräver mycket av ett tak. Det måste tåla hård frost, smältande snö och höstregn. Ifall fukt kommer genom taket är situationen oroväckande.

– På grund av de rikliga sommarregnen känns det ibland som om man hoppar direkt från våren till hösten. Förr hann byggnaderna torka under de långa heta somrarna, men nuförtiden hinner de inte torka på samma vis. Därför är det viktigt att minnas att ta hand om taket och inspektera dess skick regelbundet.

– För dem som planerar att utföra liknande underhållsarbeten, kan jag rekommendera Nordic Takvård av hela mitt hjärta! De var ansvarsfulla och utförliga i sitt jobb väl. Allting gjordes in i minsta detalj.

Nordic Takvård ingår i Nordic Waterproofing som är en av Europas ledande producenter och leverantörer av tätskiktprodukter och tillhörande tjänster för att täta, skydda och bevara byggnader och infrastrukturer. Nordic Waterproofing är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.

DataskyddspolicyAnvändningen av kakor