fbpx

Du inser att ditt tak har sett sina bästa dar, och tänker kanske att det räcker med taktvätt. Då rengörs eller behandlas taket så att smuts, mossa, alger och lav försvinner. Taket blir visserligen rent och snyggt, men hur länge? För att få mesta möjliga nytta av en taktvätt rekommenderar vi också takmålning i samband med tvätten. En takförsegling, innebär att ytan skyddas mot fukt, påväxt och UV-strålning. Förutom att taket ser ut som nytt förlänger du takets livslängd med 10–20 år. En enkel och smart investering som höjer husets värde men bara kostar en bråkdel av priset för ett takbyte.

När är det dags för taktvätt?

Underhåll är hemligheten bakom lång livslängd, och det gäller naturligtvis även på tak. Ett nytt tak kan hålla i närmare 50 år om du sköter det på rätt sätt. Om taket missköts så förkortas livslängden rejält. Vi rekommenderar att du inspekterar ditt tak både vår och höst, för att upptäcka och hinna åtgärda eventuella skador i tid.

Ett nytt tak börjar oftast samla på sig påväxt efter 3–6 år beroende på omständigheterna. Hur länge ett visst takmaterial håller beror dels på materialet i sig och dels på hur utsatt taket är för regn och oväder. Till en början kan du märka att alger och lav orsakat färgförändringar på taket (laven uppkommer oftast på taknocken först). När taket har ett tunt lager av mossa eller så mycket partiklar att avrinningen inte fungerar som den ska är det dags att agera.

Tvätta aldrig taket med högtryckstvätt

Nya tak har en skyddande färgförsegling. Om ett nytt tak rengörs och kembehandlas i tid så kommer inte påväxten att skada förseglingen. Vi vill här poängtera att rengöring inte betyder högtryckstvätt. Om du har ett 5–10 år gammalt tak och tvättar det med högtryck så blir det plötsligt 10 år äldre på en dag. Högtryckstvätt skadar förseglingen och taket blir mer ömtåligt och mottagligt för alger, mossa och lav. Taket förblir dessutom fuktigt betydligt längre vilket ytterligare påskyndar slitaget. Du förkortar takets livslängd, helt enkelt.

För att slutresultatet ska bli bra krävs det att tvätten utförs av proffs med högklassiga produkter. Det gäller både för plåttak och betongpannor. Högtryckstvätt skall användas om taket behandlas mot påväxt och sedan förseglas med ny färg. Om du har ett betong- eller plåttak där den skyddande färgförseglingen har tagit skada är det i många fall möjligt att reparera skadan med hjälp av takmålning. Samtidigt förlänger du takets livslängd med 10–20 år.

Hitta rätt underhållsmetod för ditt tak

Företag inom takrenovering vill gärna övertala dig att byta tak, trots att det kan vara helt onödigt. I många fall är det klokast att behålla det ursprungliga taket och underhålla det med rätt metod. Det kan räcka med rengöring och kembehandling, eller så behöver taket tvättas och målas. Anlita en takexpert som kan ge dig en ärlig och korrekt bedömning av takets skick. På Nordic Takvård strävar vi efter att hitta en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning för våra kunder. Om du är osäker på vilken metod som är mest lämplig för ditt tak så hoppas vi att du bokar en kostnadsfri takinspektion via oss. Ta kontakt med oss så rätar vi ut dina frågetecken!

Nordic Takvård ingår i Nordic Waterproofing som är en av Europas ledande producenter och leverantörer av tätskiktprodukter och tillhörande tjänster för att täta, skydda och bevara byggnader och infrastrukturer. Nordic Waterproofing är börsnoterat på Nasdaq Stockholm.

DataskyddspolicyAnvändningen av kakor