fbpx
Genom att måla sitt plåttak regelbundet håller det längre. Men att måla ett plåttak är betydligt mer komplicerat än man kunde tro. Dålig utrustning, väderförhållanden och andra faktorer kan resultera i ett dåligt slutresultat. När man ska måla ett plåttak är det viktigt att det utförs på rätt sätt för att kunden ska få förstklassigt resultat och fulla garantier. Taket skall tvättas med rätt tryck och rätt antal minutliter för att alla orenheter i plåten skall försvinna. Det är viktigt att noggrant dokumentera hela arbetets gång för att hålla koll på att rätt mängd färg läggs på och med rätt väderförutsättningar. Nordic Takvård följer tillverkarens direktiv för att säkerställa en bra slutprodukt för dig som kund.

 

Varför måla plåttak?

Genom att måla plåttak ser man till att taket mår bra och därmed att takets livslängd blir avsevärt längre. Oavsett vilket material ditt tak består av kommer det att utsättas för slitage och belastning. Ett ovårdat tak innebär att mossa, alger, lavar och andra växtligheter relativt enkelt får fäste. Det finns många andra faktorer som sliter på ditt tak som till exempel klimat- och väderpåverkan. Plåttak har generellt en lång livslängd, men kräver också eget skydd mot slitage och erodering. Även om ett zinklager skyddar plåttaket från korrosion börjar det med tiden att bildas rost som orsakar att metallytan under börjar erodera. Föroreningar i luften och havsklimat får också zinklagret att korrodera betydligt snabbare.

Vid målning av plåttak stärker infärgning ytskiktet på taket och stoppar effektivt nedbrytningen. Takmålning är ett kostnadseffektivt sätt att förlänga livslängden på ditt tak med många år. Det går att måla både pannor och plåt. Pannorna förbereds först genom att grundas för att binda ytan på betongpannorna och så att färgen ska fästa bättre i underlaget. Färgen ökar takets livslängd och förhindrar mossbildning och annan växtlighet som alger och lavar som är farliga för taket. Takets yta blir skyddat och avvisar vatten och smuts. Dessutom får taket en vacker lyster. Genom att måla sitt plåttak regelbundet håller det helt enkelt mycket längre.

 

Förberedelser inför målning av plåttak

En mycket viktig sak man måste tänka på vid målning av plåttak är att plåten är ren innan man målar, och att man skrapar bort all gammal lös färg. Eventuella rostfläckar måste också tas bort. Taket ska grundas med en primer som ser till att taket får ett rostskydd innan taket stryks med färg. Före man målar ett plåttak behöver man se till att underarbetet gjorts omsorgsfullt. Med högtryckstvättar ser vi till att mossa, smuts, rost och löst sittande färg grundligt tas bort.